Det blev bla slim-byxa, bikini, scarfs och brillor:)
tisdag
Nu är det påskpyntat här hemma med ris, fjädrar och påskägg!!
söndag
Frallor
Receptet ger
Ingredienser
5dlvatten, 37 grader
50gjäst
0,5dlMilda flytande margarin
1tsksalt
1mskströsocker
12dlvetemjöl
Pensling
ägg
vallmo- eller sesamfrön
Gör så här
1. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i lite av den ljumma degvätskan och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av vattnet.
2. Tillsätt Milda flytande margarin, salt, socker och nästan allt vetemjöl. Spara ca ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 7 minuter för hand och 5 minuter i hushållsmaskin, så att den blir blank och släpper bunken.
3. Pudra över lätt med vetemjöl och täck bunken. Degen ska jäsa till ungefär dubbel storlek, ca 30 min.
4. Sätt ugnen på 250°C.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i fyra delar.
6. Rulla ut varje del till en smal längd och dela den i 9 delar. Tryck degbiten hårt mot bakbordet med mjölad handflata och gör samtidigt en cirkelrörelse med handen. Rulla bullen rund och slät.
7. Jäs bullarna 30 minuter, eller till dubbel storlek, under bakduk.
8. Pensla bullarna med ägg och strö på vallmo- eller sesamfrön om du tycker det är gott. Grädda bullarna på mellersta falsen i ugnen, ca 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under duk.
Fransk baguette
Ingredienser
1h, 45min
25 gram
5 dl
1 msk
2 msk
13 dl
Tillagning
Baguette
1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Spar lite till utbakningen. 2. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under duk ca 1 timme. 3. Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte. 4. Dela den i 4 delar. Kavla ut lite lätt, Häll i ev fyllning och forma till baguetter och lägg dem på plåtar med bakpapper. Pudra över lite mjöl. Låt jäsa under duk ca 30 min. 5. Sätt ugnen på 275°. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler utan duk.