Saffransdeg
Här ett bra grundrecept till lussekatter- och till julbaket!
-

Antal portioner: 30
Ingredienser
5 dl mjölk
200 g smör
1 g saffran (2 paket)
1 ägg
1 salt
3 dl socker
50 g jäst till söta degar
1 kg vetemjöl (ca 1,7 liter)
200 g smör
1 g saffran (2 paket)
1 ägg
1 salt
3 dl socker
50 g jäst till söta degar
1 kg vetemjöl (ca 1,7 liter)
Gör så här
1. Ljumma mjölken med smöret så att smöret smälter, blanda i saffran. Lös jästen i lite av degvätskan och häll på resten av vätskan i en bunke. Blanda ner mjöl, ägg, salt och socker till en blank och smidig deg. Låt jäsa till dubbla volymen, det tar cirka 30 minuter.2. Sätt ugnen på 225°. Knåda degen på bakbordet och forma snurror, lussekatter, kransar, kusar, flätor eller vad du har valt. Låt jäsa på plåt i ca 20 minuter. Dekorera med russin och pensla med uppvispat ägg .
3. Grädda i i 5–15 minuter, beroende på brödens storlek. Låt kallna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar